Blog

In dit blog plaats ik teksten of beelden of zomaar iets wat me bezighoudt. Dat kan gaan over illustreren, schilderen, (interieur)ontwerp, kleur, vorm, materiaal maar evengoed over een actualiteit  of goed doel. Iets waar de wereld mooier van kleurt.

Saai!

Saai!

Volgens sociale media als Instagram ben ik saai. Vreselijk saai. Inmiddels ben ik in de onderste regionen van de logaritmes terechtgekomen. Eigenlijk raar want ik houd van ritmes. Dat wordt niet beloond; mijn ritmes zijn niet de ritmes van Insta. Ik plaats namelijk geen foto’s van exotische gebieden waar het nooit motregent maar de zon altijd aangenaam schijnt, ook de ondergaande. Ook plaats ik geen oogverblindende afbeeldingen van ontluikende stampers uit een bloem of de metamorfose van een niet eerder ontdekte vlindersoort. Voor mijn lens verschijnt nooit een beschermde diersoort dat het nest verlaat of een hond die een half uur pirouettes draait op een nummer van Lady Gaga. Je kunt mij ook niet betrappen op spektakel; de moed om te skydiven heb ik niet en zelfs een mountainbike door de Ardennen jassen kan ik fysiek en mentaal niet aan. Saai dus. Een baksel dan? Prachtige kunstwerken, complete kastelen van chocolade omgeven door eetbaar goud. Waanzinnig gezonde gras- en gebladertesmoothies, het is aan mij niet besteed. Al deze kookkunsten worden steevast in een handomdraai zonder knoeien en afval gemaakt. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen en zelfs dan zit de afvalemmer al halfvol. Op Insta geen afval. Mijn leeftijd laat de logaritmes ook op hol slaan, ik zit in de gevangenis op internet. Wacht maar op een vrijkaart of iemand die je redt. Nu zou ik mezelf kunnen fotograferen tijdens bodypump, squatten, planken of bij een bootcamp, alleen, ik doe dat geen van allen. Mijn uitdijende bikinilijn is modelletje tank geworden. Ik snap plotseling de tankini. Dus ook daar geen supersonische plaatjes van. En ik doe op mijn account niet aan reclame; prijs niets aan, loop met niets te koop. Dat wordt niet gewaardeerd door Insta; nouja, niet door de adverteerders. Nog saaier dus.

En toch word ik wekelijks getrakteerd op weer een nieuwe volger; een man van middelbare leeftijd. Meestal arts of chirurg van beroep gezien de uitrusting. Die een uitstekende relatie onderhoudt met zijn moeder en familie. Of met het geloof. Vaak heeft hij meerdere grote, stoere voertuigen in bezit, èn een kapitale boot. Regelmatig slaat hij een grote vis aan de haak en bakt worstjes op open vuur van zelf gesprokkeld hout. Dat hij sportief, zongebruind en gespierd is, spreekt uit het korte rijtje vreemde close-ups. Deze man is eigenlijk een ploeteraar met een oersaai leven die daar een draai aan probeert te geven met een bij elkaar verzonnen account. Jezelf beter voordoen dan je bent, de ander laten geloven wat niet waar is; dat is waar Instagram goed in is. Saai!

Esther Poulissen

Werk

Werk

Ooit was ik het kleine meisje dat met een pak krijtjes en papier in mijn hand tevreden op de achterbank van de auto zat. Op weg naar Spanje voor een zomervakantie. En ooit was ik ook het meisje dat tijdens een schoolreisje naar de Efteling, in plaats van een ritje in de draaimolen, potloden kocht in het winkeltje. Beide situaties hebben gemeen dat mijn verlangen in de belofte van het tekenen zat.

Door de jaren heen heb ik vaak getekend en geschilderd maar nooit zover gekomen dat ik serieus overwoog om me daar in te bekwamen. Ik werd grafisch ontwerper, want kans op werk en inkomen. Sterdesign was geboren en floreerde. Tot 2012, werk en inkomen namen af. Ik zocht naar nieuwe wegen en vond mijn passie in illustreren, maar dat leverde geen werk en inkomen op. Daarna werd ik interieurontwerper (Sterinterieur) en ging lesgeven bij mijn interieuropleiding. Opnieuw verschoof mijn interesse weer naar het tekenen. Nu, in 2023, heb ik de knoop doorgehakt. Ik laat het interieurvak achter me en ga me richten op het maken van illustraties. Daarnaast geef ik via Qrabbl creatieve lessen op lagere scholen. De krijtjes heb ik weer opgepakt en daar maak ik nu werk van!

Volgen

Volgen

“Waarom volg je me niet meer?” vroeg het meisje aan de jongen. Ik ging eens rechter op in mijn stoel zitten om dit gesprek even te ‘volgen’. “Oh” zei hij flauwtjes, “gewoon, niet zo’n zin meer”. Daar nam het meisje uiteraard geen genoegen mee. “Hoezo, geen zin meer?” “Nou, gewoon, ik ben er eigenlijk wel klaar mee. Al die shitzooi, de hele dag, ik ben er ècht heel erg klaar mee”. Ze deed nog een laatste poging “maar ik zet er toch wel leuke dingen op” met de nadruk op ‘ik’ maar ze vond geen gehoor meer. Hij keek wat glazig voor zich uit, deed zijn airpods in en begon wat mee te neuriën. Zij zuchtte eens en keek weer naar haar scherm. Einde gesprek.

Eigenlijk wel jammer want ik had graag de echte reden van deze ‘breuk’ gehoord. Ofwel hij was klaar met haar ofwel hij werd onafhankelijk en zelfverzekerd. Er zijn vast meer redenen te bedenken maar ik vond deze wel passend bij de situatie.

Het is me wat, het volgen en gevolgd worden. Zelf heb ik onlangs ook de stekker getrokken uit mijn sterdesign account op Instagram want ik deed er eigenlijk niks mee. En dat gaf rust. Vooral in mijn hoofd want onbedoeld prikkelde al die informatie van anderen mijn hersens en dat kwam mij niet ten goede. Daarnaast vroeg ik mezelf af wat ik nou met dat account wilde bereiken en zelfs dat antwoord moest ik schuldig blijven. Want likes doen me gelukkig erg weinig, volgers idem dito dus wat moet je dan met Instagram?

En toch. Ik ben weer opnieuw gestart –sterinterieur- maar nu met een kritische blik naar mijzelf. Ik volg uitsluitend wat ik leuk en mooi vind; (interieur)architectuur, kunst, natuur. Meer niet. Ik zet er op wat ik gemaakt heb en ik kijk maar af en toe, alleen als ik zin heb. Of iemand mij volgt maakt me niks uit en die houding levert geen volgers op. So what. Ik ben een voyeur van mooie dingen, ter inspiratie, van nog meer moois.

Esther Poulissen #sterdesign_